Hackere Foto Clint Patterson - for nett.jpg
Et kommunalt avfallsselskap kan være et fristende bytte for hackere som vil drive utpressing. (Foto: Clint Patterson/Unsplash)
IKT-sikkerhet i avfallsbransjen

Norsk avfallsselskap hacket av utpressere

Avfall

På tirsdag kveld den 28. januar ble Avfall Sør hacket. Servere og back-up ble rammet og utpresserne krevde penger for å gi tilgangen tilbake.

Avfall Sør, med hovedkontor i Kristiansand, satte umiddelbart krisestab og fikk på banen sikkerhetskyndige fagfolk. 

- Vi trodde vi var for små og uinteressante til å bli hacket og utpresset, sier Elisabeth A. Helle, avdelingsleder i Avfall Sør, - Vi hadde heldigvis allerede de fleste systemene våre i en trygg sky-løsning, og ble rammet minimalt.

Avfallshåndtering er en samfunnskritisk tjeneste. Det vet alle som har opplevd noen få uker uten at avfall blir hentet.

- Avfall Sør er det første avfallsselskapet vi har hørt om som er blitt utsatt for et så omfattende angrep, sier Svein Kamfjord, direktør i KS Bedrift Avfall.

Bransjen fikk seg en vekker

Det er antagelig mange avfallsselskaper som ikke har vurdert egne data som særlig interessante for internasjonal hacke-mafia. De får seg nå en vekker.

Å sette krisestab gjorde Avfall Sør i stand til raskt å ta fatt i det viktigste for å begrense skade: Første prioritet har vært å sikre data. Nå vil Avfall Sør forsøke å finne ut hvordan dette kunne skje, for å sikre seg bedre. 

KS Bedrift vil ta opp sikkerhet og krisehåndtering i nettverkssamlinger fremover. Avfall Sør kunne kort fortelle om det siste døgnets hendelser under Nettverk for kommunal organisering hos KS Bedrift torsdag 30. januar.

Torsdag 7. mai vil sikkerhet og krisehåndtering være et av temaene i Nettverk for bærekraftig innovasjon og omstilling.

Denne pop-up-meldingen møtte brukerne av Avfall Sørs nettside i etterkant av angrepet.