Zunum elektrisk fly (krediter Zunum).jpg
På Bedriftenes Møteplass 2019 tenker vi stort rundt strøm. (Foto: Zunum).
Bedriftenes Møteplass 2019

Helt elektrisk på Bedriftenes Møteplass

Energi

Tar vi om noen år elektriske fly? Hva tenker Statsbygg rundt sin egen rolle som energiaktør? Og hva mener politikerne om kraftbransjens fremtid? Svaret på dette, og mye annet, får du på Fornebu den 3. april.

Helt siden oldtidens egyptere påviste elektriske sjokk fra en elvefisk av den mindre hyggelige typen, har de små elektronene ført til fremskritt, forbløffelse og ikke så rent lite filosofi. Så også på Fornebu 3. april, under energisesjonen på Bedriftenes Møteplass.

«Elektrisitet er faktisk laget av ekstremt små partikler kalt elektroner, som du ikke kan se med det nakne øyet - med mindre du har drukket» (Dave Barry, komiker)

«Dette programmet står helt klart i elektrisitetens tegn. Foredragene under energisesjonen omhandler både politiske veivalg som påvirker selskapenes hverdag, nye ideer i medlemsmassen, og en kikk inn i den elektriske krystallkulen», konstaterer Asle Strand, direktør i KS Bedrift Energi.

«I motsetning til fly, er det mange drømmer som tar av etter at piloten drar fra stedet.» (Kamil Ali, forfatter)

Etter elektrifisering av jernbaner, de tusen hjem og bilparken, er det kanskje naturlig at elektrisiteten tar av – bokstavelig talt. Mange har ristet på hodet over luftige drømmer om lydløs ferd over dette fjellrike landet.

Men drømmen om elektriske fly kan raskt bli en realitet. Olav Mosvold Larsen, strategidirektør i Avinor, skal fortelle om hvordan selskapet planlegger for elektriske fly på det norske kortbanenettet.

«Mange av våre medlemmer har flyplasser tilhørende kortbanenettet i sine områder, og kan se frem til et foredrag om dette nye, spennende forbruket», påpeker Strand.

«Elektrisitet sentraliserer ikke. Den desentraliserer» (Marshall McLuhan, filosof)

Med fornybarutviklingen er verdens energisektor i rask desentralisering. Så også her hjemme, hvor nye aktører både utfyller og utfordrer de eksisterende selskapene. Eksempelvis utstyres flere store byggeprosjekter med energiproduserende egenskaper.

Statsbygg, med sin bygningsmasse på nær 3 millioner kvadratmeter over hele landet, tar med enkelte prosjekter skrittet fra å være storkonsument til å bli produsent.

På Bedriftens Møteplass får du møte Statsbyggs strategiske rådgiver Jørgen Kjetil Knudsen. Han deler sine tanker om samspillet mellom de lokale energiselskapene og den gigantiske bygningsaktøren.

På scenen kommer også flere av våre medlemsbedrifter og gir blant annet innblikk i endringsprosjekter for å tilpasse selskapet til fremtiden, for å bygge robuste lokalsamfunn.

«Kommunisme er sovjetenes makt og elektrifisering av hele landet» (Lenin)

Kraftsektorens strategiske rolle i samfunnsutviklingen gjør at den politiske interessen for kraft og energi er levende. Sektoren påvirkes derfor av myndighetsvalg – både fra Løvebakken og fra Brussel.

Med en europeisk energiunion i rivende utvikling, vedtas det også europeiske lover som påvirker den norske kraftbransjen.

«Et eksempel er det nylig vedtatte direktivet om lokale energisamfunn. Er dette en trussel eller en mulighet? Et annet eksempel er hvilken rolle nettselskapene skal ha i elektrifiseringen av transport», sier Strand.

For svare på spørsmålet om hvordan Europa påvirker den norske bransjen, har vi hentet inn Catherine Banet, ekspert i energirett ved Universitetet i Oslo. 

På scenen under energisesjonen kommer politikere fra både posisjon og opposisjon, for en debatt om hvordan de ser for seg fremtiden for den norske kraftbransjen i lys av pågående debatter om bransjestruktur og tariffutjevning.

«Dette kan uten tvil bli en nokså høyspent debatt», humrer Strand.

I tillegg til en helelektrisk energisesjon har Bedriftenes Møteplass 2019, under navnet «Bærekraftige samfunn – nyskapende arbeidsliv», et program fullspekket med aktuelle og overraskende innledere. MELD DEG PÅ I DAG!