PM: Hurtigruten må slutte å krangle med anløpshavnene

Pressemeldinger fra Norske Havner • Havn

«Hurtigruten bør innse at skipene deres er livsnerver for mange små steder langs kysten vår og at de er avhengig av sine anløpshavner», sier fagleder Pia Farstad von Hall i denne pressemelding fra KS Bedrift Havn.

I et innslag på TV 2 Nyhetene 5. juli påstod administrerende direktør Daniel Skjeldam at mange av Hurtigrutens anløpshavner står for ulovlig innkreving av avgifter, og at de tolker havneloven feil. Som en start har Hurtigruten varslet sak mot fem av sine anløpshavner.

I innslaget trekker Skjeldam tråden til den såkalte Stranda-saken, som endte i Høyesterett. Han hevdet dessuten at havnene motarbeider målsetningen om flytte gods fra vei til kjøl.

«Disse påstandene er urimelige», sier fagleder Pia Farstad von Hall i KS Bedrift Havn.

«Stranda-saken gjaldt havnens beregning av passasjeravgiften. Men det er ikke dette som er stridstema i sakene som Hurtigruten nå varsler mot de fem nye havnene», påpeker hun.

«Dessuten jobber de fleste havnene våre hardt for å øke mengden gods som går på kjøl – noe det er tverrpolitisk enighet om. Å påstå noe annet, blir useriøst», sier Farstad von Hall.

«Hurtigruten har alltid vært en viktig del av infrastrukturen til mange lokalsamfunn langs kysten vår. Og Hurtigrutens skip må kunne legge til havnene for å ha et godt tilbud til sine reisende. Denne gjensidige avhengigheten bør alle være seg bevisst, avslutter Farstad von Hall.