Denne dorullnissen skal snart feire sin femte jul!

Er det ikke litt flaut å velge plastjuletre nå?

I året som gikk fikk vi en smertefull oppvåkning om utbredelsen av mikroplast. Det begynte med en strandet hval på Sotra tidlig i februar. Magen var full av plastposer. Dermed nådde interessen og engasjementet mot marin forsøpling nye høyder. 

Med mindre man er allergisk eller tenker å bruke det samme plastjuletreet i minst 20 år, er det vel litt flaut å velge et plastjuletre nå som vi vet det vi gjør om mikroplast? Det gjenstår å se om det økende engasjementet påvirker valgene vi tar fremover. Kanskje flere velger å gå ut i skauen å hogge sitt eget juletre? Kanskje kjøper flere av oss mer varer i løsvekt i medbrakt emballasje? Eller dropper å kjøpe plastposer og heller ta med eget handlenett?

Forbrukermakt er ikke noe å kimse av. Se hvordan det gikk med palmeoljen!

Jeg er helt sikker på at det blir ekte nåltre i stua i år og de neste årene. Julepynt har jeg sluppet å kjøpe på mange år, da jeg er så heldig å ha tre mindreårige barn som har stått for den biten de siste 14 årene. Dorullnissen er ombruk i praksis!


Politisk fokus på bekjempelse av mikroplast
Regjeringen satser fullt på å redusere både marin forsøpling og spredning av mikroplast. Dette gjenspeiles i både FNs pågående miljøkonferanse i Nairobi, i budsjettet for 2018 og i siste meldingen til Stortinget om avfall og sirkulær økonomi.

Regjeringen legger nå 150 millioner kroner på bordet for å bekjempe problemet. Det er vel en liten dråpe i havet, men alle monner drar. I tillegg skal kunstgressbanene under lupen. Dersom plastgranulatet forsvinner fra gangen min, gråter ikke jeg. Det som blir spennende, er hva det erstattes med.

«Den som venter på no’ godt, venter ikke forgjeves», heter det. Meldingen til Stortinget var et eneste stort «vente-å-se-hva-EU-gjør»-dokument. Der henvises det til hva EU lander på av både plaststrategi, målepunkter og gjenvinningsmål.

Vi er milevis fra målene i dag, og ikke er vi enig om hvor det skal måles; inn eller ut? Her er det mange hensyn å ta, så da er det vel bare å vente å se hva som kommer januar 2018. Mens vi venter får vi selv sørge for å ta bevisste valg.

Jeg ønsker alle en riktig god adventstid!